top of page

Tarihli Bir Buluşma: Aspendos tiyatrosu

Antik çağda Aspendos, muhtemelen Pamfilya eyaletindeki en önemli şehirdi. Bu görkemli şehir, MÖ 190'da Roma kontrolüne girmiş ve burada ticaretin ve ticaretin geliştiği Roma döneminde çağına ulaşmıştır.

Geleneğe göre, şehir ünlü Yunan kahin Mopsos tarafından MÖ 1000 civarında kuruldu ve arkeologlar Hitit döneminden (MÖ 800) itibaren burada bir yerleşim olduğuna dair kanıtlar buldular.

Yakınlardaki Antik Perge (Perge harabeleri Aspendos'un 34 kilometre batısındadır) ve Antik Side (modern Side kenti Aspendos'un 33 kilometre güneydoğusundadır) gibi, şehrin nihai düşüşü limanının dolmasından kaynaklanmıştır. Eurymedon Nehri ve Bizans İmparatorluğu'nun merkezileşme politikaları üzerine.

Türkiye'nin bu bölgesi Selçuklu hakimiyetindeyken, Aspendos'un bir zamanların büyük tiyatrosu sadece kervansaray olarak kullanılıyordu.


Bölgede iken bir zorunluluktur.

Aspendos tiyatrosu, Anadolu'da Romalılar tarafından şimdiye kadar yapılmış en büyüklerden biridir ve bugün Roma tiyatro mimarisinin en iyi korunmuş örneklerinden biridir.

Sitenin aşağı şehir bölgesinde yer alan tiyatro, MS 2. yüzyılda, Marcus Aurelius'un saltanatı sırasında Zenon adlı bir mimar tarafından inşa edilmiştir.

Mamut oturma planı, 15.000 ila 20.000 kişilik bir kitleye uyabilir.

Tamamen restore edilmiş ve artık Türkiye'nin her yıl düzenlenen ünlü Aspendos Opera Festivali de dahil olmak üzere müzik ve drama festivallerinde kullanılmaktadır.

Yarıya kadar geniş bir geçitle iki bölüme ayrılan yarı dairesel oditoryum, alt yarıda 10 merdiven ve üst kısımda 21 merdiven ile 19 kat olmak üzere 20 sıra oturma düzenine sahiptir. Üstte beşik tonozlu bir revak bulunur.

Sahnenin her iki ucunda orkestraya erişim sağlayan tonozlu geçitler bulunmaktadır.

İki katlı sahne duvarı, alt düzende İon başlıkları ve üst düzende Korint başlıkları bulunan ince çift sütunlarla eklemlenmiştir. Sahnenin merkezi girişini çevreleyen çift sütunun ortak bir kırık alınlığı vardı.

Sahnenin kendisinin iplerle asılı ahşap bir çatısı vardı ve oditoryum da muhtemelen bir tenteyle kaplıydı.




13 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page